Hartcoherentie

Stress verlagen door Hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is een term die aangeeft of je hart coherent slaat. Waarschijnlijk weet je dat je hartslag hoger is als je sport en lager als je slaapt. Maar wist je ook dat de hoogte van je hartslag de gehele dag door varieert, los van sport en rust? Sterker nog, het varieert zelfs binnen elke minuut, ook als je rustig op een stoel zit. Deze variatie noemen we hartritmevariabiliteit.

Hartcoherentie kun je bijvoorbeeld ervaren op het moment dat je in ontspanning zit: je hartslag gaat dan mee met je ademhaling. Op de inademing stijgt je hartslag, en op de uitademing daalt deze weer. Hoe meer je hartslag overeenkomt met je ademhaling hoe hoger je hartcoherentie is. Je kunt het vergelijken met hersengolven. Hoe constanter de golven zijn, hoe efficiënter de hersenen werken, bijvoorbeeld bij concentratie.

Waarom is hartcoherentie wenselijk?

Met een hoge hartcoherentie kun je processen in je lichaam positief beïnvloeden. Je hart doet namelijk meer dan alleen maar bloed rondpompen. In de afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat er meer signalen gaan van het hart naar het brein dan andersom. Boosheid, frustratie en stress bijvoorbeeld zorgen voor een chaotische hartritmevariabiliteit. Zo’n chaotisch hartritme heeft een direct effect op de hersenen: functies zoals probleemoplossend vermogen, begrip en geheugen verslechteren in zo’n situatie. Je denkt dan letterlijk ‘niet helder na’.

Maar bij een onrustig en chaotisch hartritme worden nog meer processen aangestuurd in je lichaam. Zo kent het lichaam bijvoorbeeld de ‘fight-or-flight modus’: een systeem waarin je lichaam prioriteit geeft aan overleven. Bij langdurige stress wordt je lichaam te weinig teruggezet naar de rustmodus: wanneer het lichaam haar focus legt op herstel en optimalisatie omdat ‘de kust’ veilig is. Met als gevolg: je herstelt minder snel van een griepje, je slaapt minder goed, je hebt een kort lontje en hebt meer negatieve gedachten.

Gelukkig laten verschillende wetenschappelijke onderzoeken zien dat je stress kunt verlagen door je hartritme te reguleren. Met behulp van ademhalingsoefeningen kun je trainen om je hart en brein in synchroniciteit te brengen zodat je lichaam en je brein optimaal kunnen functioneren. Zo breng je je lichaam terug in de rustmodus. Dit uit zich vervolgens o.a. in een betere focus, een kalmer gevoel en beter kunnen slapen.

Al na twee weken oefenen voelde ik dat ik rustiger werd en beter kon slapen. Ik reageer anders (veel rustiger) op dingen die gebeuren. Vroeger wond ik me op als ik in de file stond, nu laat ik het gewoon gebeuren en is geen reden meer om mezelf over op te winden. Ik voel me echt beter en gelukkiger.
Leo

Je hartritme leren reguleren

Tijdens de training leer ik je hoe je met behulp van ademhaling je hartritme kunt beïnvloeden waardoor je je stress kunt verlagen. Daarbij maken we gebruik van meetapparatuur en een app om mee te oefenen. Op deze manier krijg je directe feedback over hoe je het doet, zodat je snel leert hoe jij jouw hartcoherentie verbetert.

In 4 tot 6 sessies gaan we samen aan de slag om te kijken wat stress bij jou veroorzaakt en hoe je door middel van coherentie o.a. minder stress gaat ervaren.

Wat levert het mij op?

Hoe vaker je met behulp van je ademhaling traint om langere tijd in hartcoherentie te zijn, hoe meer je van de voordelen kunt genieten. Dit zijn onder andere:

  • Significante verlaging van stress
  • Beter slapen
  • 40% verbetering van het langetermijngeheugen
  • 24% verbetering van het kortetermijngeheugen
  • Heldere gedachten en overzicht
  • Snellere reactietijd
  • Verhoogde veerkracht
  • Makkelijker dingen loslaten
  • Beter kunnen aanvoelen wat jij nodig hebt
  • Kalmer gevoel
  • Bloeddruk verlaging

Daarnaast heeft het verhogen van hartcoherentie vele andere voordelen. Zo is bij een onderzoek op een middelbare school in Minnesota gebleken dat het toepassen van hartcoherentie oefeningen door de studenten een positief effect had op de schoolresultaten door het verlagen van faalangst. De leerlingen voelden zich hierdoor niet alleen prettiger maar ze haalden ook hogere cijfers. Ook worden er onderzoeken gedaan hoe hartcoherentie positief effect kan hebben bij patiënten met bijvoorbeeld PTSS, chronische pijn of astma. De wetenschap ontdekt steeds meer succesvolle toepassingen.

Het mooiste aan hartcoherentie is dat het heel laagdrempelig is, zodat jij zelf kunt gaan ervaren wat het voor jou kan doen.

Meer vanuit je hart leven

Misschien ken je de uitspraken rondom het hart wel: ‘volg je hart’, ‘doen wat je hart je ingeeft’. Hoewel eigenlijk iedereen weet wat er mee bedoeld wordt, staan we als maatschappij steeds minder in contact met ons hart. Met ons hoofd daarentegen kunnen we maar al te goed werken. Rationeel denken, afwegingen maken, analytisch beredeneren, maar ook piekeren: ons hoofd heeft een steeds grotere rol gekregen in het nemen van beslissingen.

Ook bij dingen die we met ons hart aanvoelen, ‘deze baan voelt niet goed’, maken we de beslissing toch vaker met ons hoofd. ‘Het lijkt een prima functie: mooi salaris, goede voorwaarden en lekker dichtbij’. Hoe fijn zou het zijn als je meer vanuit je hart kunt gaan leven? Ook dit is waar hartcoherentie je bij kan helpen.

Misschien heb je wel eens gevoeld hoe het is om een ‘open hart’ te hebben. Je voelt liefde: voor een persoon of bij een prachtig uitzicht in de natuur. Dankbaarheid is daar ook zo’n mooi voorbeeld van. Je voelt je rustig en kalm. Dit zijn de momenten dat jouw hart coherent slaat. Hoe zou het zijn als je die voordelen zelf op élk moment kunt oproepen? Dat je beter in verbinding staat met je hart, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen?

Schrijf je in voor de training of boek een coachingssessie zodat jij de voordelen van hartcoherentie kunt gaan ervaren. Klik op de button om je aan te melden.

Laat mij je helpen jouw stress te verlagen.

nl_NLNederlands
Scroll naar boven