Blog: What is hartcoherentie?

Hartcoherentie is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Dit is niet zo gek aangezien uit onderzoek is gebleken dat het een simpele en effectieve manier is om stress te verminderen. Wie wil dat nou niet? Maar er blijven een hoop vragen rondom hartcoherentie. Wat is het nou precies? En hoe werkt hartcoherentie en wat zijn de voordelen? Om je daar meer duidelijkheid over te geven, beantwoord ik de meest gestelde vragen over deze techniek. 

What is heart coherence?

Misschien wel de meest gestelde vraag is ‘wat is hartcoherentie?’ De betekenis van hartcoherentie is een toestand waarin het hart op een regelmatige manier functioneert. Dit betekend dat het hart, constante en ritmische versnellingen en vertragingen maakt. Tijdens deze toestand is het hart in balans tussen de twee delen van het autonome zenuwstelsel. Heel simpel gezegd, hartcoherentie is een term die aangeeft of je hart coherent klopt. En als je hart coherent klopt, is er een optimale verbinding tussen je hoofd en je hart. 

Waarschijnlijk merk je dat als je gesport hebt,  je hartslag een stuk hoger is dan als je lekker rustig op de bank zit. Je hartslag varieert gedurende de dag en deze variatie noemen we hartritmevariabiliteit (HRV). Als je ontspannen bent gaat je hartslag mee met je ademhaling. Op het moment dat je inademt stijgt je hartslag en bij uitademing daalt deze weer. Als je hartslag overeenkomt met je ademhaling is je hart heel coherent en hoe hoger je HRV, hoe beter. Helaas is dit niet altijd het geval en beïnvloeden factoren zoals stress jouw hartcoherentie. Gelukkig is het mogelijk om hartcoherentie te trainen.

Wat zijn de voordelen van hartcoherentie?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom je je hartcoherentie zou trainen. Dit heeft te maken met de talloze voordelen van een coherent hart. Een hoge HRV heeft een positieve invloed hebben op de processen in jouw lichaam. En vice versa, een lage hartcoherentie heeft een negatief effect op je lichaam. Om een voorbeeld te geven, stress zorgt voor een chaotisch hartritme en dit heeft direct effect op de hersenen. Als je terugdenkt aan een tijd waarin je heel erg gestrest was, zal je waarschijnlijk erkennen dat je toen niet optimaal functioneerde. Je probleemoplossend vermogen, begrip en geheugen verslechteren door zo’n chaotisch hartritme.

Gelukkig is het mogelijk om je hartcoherentie te verhogen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit voor veel voordelen zorgt. Zo helpt hartcoherentie met stress verminderen, beter slapen en meer focus. Andere voordelen zijn verbetering van zowel het lange- als kortetermijngeheugen. Ook draagt deze techniek bij aan bloeddruk verlaging en krijg je een kalmer gevoel. Dit zijn meer dan genoeg redenen om te beginnen met trainen.

Hartcoherentie
Voordelen Hartcoherentie

Hoe train je hartcoherentie?

Je hartcoherentie trainen doe je met behulp van ademhalingsoefeningen. Door je ademhaling te trainen breng je, je hart en brein in synchronisatie zodat je optimaal kan functioneren. Door deze hartcoherentie oefening breng je je lichaam in de rustmodus wat veel voordelen heeft. Trainen doe je met een hartcoherentie trainer, deze leert jou hoe je met behulp van ademhaling je hartritme kunt beïnvloeden en stress kunt verlagen. Tijdens hartcoherentie training maak je gebruik van een speciale hartcoherentie app en meter. Op deze manier krijg je ook meteen feedback over jouw progressie. In 4 tot 6 sessies leer jij hoe je stress kunt verlagen en hartcoherentie kunt verbeteren. Ben je enthousiast geworden over hartcoherentie trainingen? Boek dan hier een hartcoherentie training en ontdek zelf de voordelen.  

Ik wil minder stress en meer overzicht

Neem contact op voor een intake gesprek en ervaar zelf de voordelen van hartcoherentie

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laatste nieuws

Blog: What is hartcoherentie?

Hartcoherentie is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Dit is niet zo gek aangezien uit onderzoek is gebleken dat het een simpele en

en_GBEnglish (UK)
Scroll to Top